Kohvikute menüüd on läinud aina kirjumaks. Lihtsalt musta kohvi ja piimaga kohvi asemele on tekkinud võõrapäraste nimetustega kohvijoogid nagu mocchaccino, macchiato, flat white, ristretto jne. Algul võib selline valikute rohkus elu küll keerulisemaks teha, ent kui on teada, mis peitub iga nimetuse taga, saab valida vastavalt olukorrale ja soovile parima kohvi.
Enamike eestlaste esimene kokkupuude kohviga on tassikohv ehk pätikohv.
Kodustes tingimustes kõige kergemini valmistatava kohvi tegemiseks on vaja kohvipuru tassi panna, keev vesi peale valada, veidi oodata ning siis saab kohvi nautida. Kes tahab, saab pätikohvi tellida ka kohvikus, ent kui variante on rohkemgi, tasuks ehk proovida ühte järgnevast valikust:
Espresso
Espresso on itaaliapärane väike ja kange kohv, mille saamiseks surutakse vesi läbi tihedalt kokkupressitud ja suure koguse kohvipuru. Kuigi espresso on paljude teiste kohvijookide aluseks, võib seda juua ka omaette ning Itaalias kohvi tellides tuuakse lauda just nimelt espresso.
Reeglina käib selle kõrvale ka klaas vett, mis aitab maitsemeelt puhastada. Espresso sobib ideaalselt söögikorra lõpetamiseks ja täiskõhutundest tekkiva unisusega võitlemiseks. Õigesti tehtud espresso pakub võrratut maitseelamust, samas kui valmistamisvead võivad tähendada ka mõrudat või kibedat jooki.
Ristretto
Ristretto on üks espresso alaliike, mille valmistamiseks kasutatakse poole vähem vett. Seetõttu on ristretto küllaltki kange kohvijook, mis ei sobi kõigile.
Espresso macchiato
Espresso macchiato’t serveeritakse väikeses tassikeses nagu ka espressot, ent sellele on lisatud umbes lusikajagu kuumutatud piima või piimavahtu. Kuna espresso macchiato sisaldab ka piima, juuakse seda pigem hommikuti.
Espresso con panna
Espresso con panna on espresso macchiato’le sarnanev kohvijook, ainult et piimavahu asemel lisatakse espressole vahukoort. Tegu on pisut magusama ja kreemisema kohvijoogiga.
Americano
Americano tegemiseks segatakse espresso kuuma veega. Räägitakse, et americano sai alguse siis, kui Itaaliat külastanud Ameerika sõduritele oli seal pakutav espresso naljakalt väikeses tassis ning liiga kange maitsega.
Harjumuspärase kohvi saamiseks lisati traditsioonilisele itaalia kohvile ehk espressole kuuma vett ja nii oligi sündinud uus kohvijook. Kuigi arvatakse, et americano on espresso lahjem variant, jätab sellise mulje lihtsalt suurem veekogus, mis annab kohvile õrnema maitse.
Seega on americano heaks variandiks neile, kes ei soovi kohvile piima lisada, ent kellele espresso tugev maitse ei sobi. Americano täpset maitset saab sättida, muutes kasutatud kuuma vee ja espresso vahekorda ning seda võib juua igal ajal.
Cappucino
Cappucino tassis on kolmandiku jagu espressot, kolmandiku jagu kuuma piima ja kolmandiku jagu piimavahtu. Mõnusa vahuse ja samas kõhtutäitva kohvijoogina sobib cappucino väga hästi hommikusöögi kõrvale ja aastatega on see kujunenud paljude lemmikuks. Maitseelamuse saamiseks raputatakse cappucino’le ka kaneeli või kakaopulbrit.
Mocchacino
Mocchaccino või cafè moccha on tõenäoliselt kõige magusam kohvijook. Valmistamise poole pealt sarnaneb see cappucinole, ent lisaks espressole, piimale ja piimavahule leiab tassist ka šokolaadisiirupit. Enamjaolt kasutatakse tumedat šokolaadi, kuid leidub ka piimašokolaadiga või isegi valge šokolaadiga variante.
Tihtipeale on kõige pealmiseks kihiks lisatud vahukoor, millele omakorda on puistatud šokolaadilaaste või kakaopulbrit. Selline täidlane ja magus jook sobib väga hästi kerge lõunase snäki ja magustoidu kõrvale. Oma magusa maitse tõttu on mocchachino heaks variandiks neile, kellele kange kohv nii väga ei maitse, ent kes ei taha ka lihtsalt kakaod juua.
Caffe latte
Caffè latte või teise nimega latte on jook, mida tihtipeale cappucinoga sassi aetakse. Tegu on siiski kahe kardinaalselt erineva kohvijoogiga.
Caffè latte koosneb peamiselt espressost ja kuumast piimast ning piimavahtu tohiks olla vaid ühe sõrmelaiuse jagu.
Kui cappucino’t serveeritakse madalast laia suuga tassist, siis caffé latte’t serveeritakse kõrgest klaasist. Lisades lattele jääd, on see kuumade ilmade ajal suurepärane jahutav jook.
Flat white
Flat white on saanud alguse Uus-Meremaalt ja Austraaliast. Sealkandis ääretult populaarne kohvijook jõudis Euroopa ja ka Eesti kohvikumenüüdesse alles hiljuti. Tegu on caffè latte ja cappucino vahepeale jääva joogiga.
Flat white’is on vähem piima ning piimavaht puudub pea täielikult, kuid see-eest on joogis topeltkogus espressot. Seega on flat white hea valik neile, kes soovivad väheke kangemat kohvi, ent ei taha loobuda piima lisamisest.
Flat White-st täpsemalt kirjutab Gourmet Traveller inglisekeelses artiklis.
Kas soovid ühendada puhkuse ja teiste linna parimate kohvikute avastamise? Tallinnasse tulles tutvu ka parimate hotellidega Tallinnas, Tartus soovitame toredaid külaliskortereid. Igapäevasest rutiinist täielikku lõõgastust soovides leiad kõik ja rohkemgi veel Viimsi SPA-st.